[...] Nie jem słodyczy (lody raz na dwa tygodnie), - Nie piję słodkich napojów, - W ogóle nie jem nabiału od 2 lat, - Jem każdy gatunek mięsa, nie boję się tłuszczu (jem masło, smalec, oliwe z oliwek, olej kokosowy, tłuste mięsa, awokado i orzechy), - Jem spore ilości warzyw. CZY PRZY OBECNEJ DIECIE CHUDNIESZ/UTRZYMUJESZ WAGĘ/TYJESZ? Trzymam wagę. [...]
Oleje, ciecze lub łatwo topliwe ciała stałe, nierozpuszczalne w wodzie. Oleje pochodzenia roślinnego (np. olej lniany, olej sojowy, olej konopny, olej makowy, olej rzepakowy, olej kukurydziany) są mieszaniną estrów gliceryny i kwasów tłuszczowych. Oliwa, olej oliwkowy, olej roślinny jadalny o bladożółtej barwie i specyficznym, łagodnym smaku i [...]
Oleje, ciecze lub łatwo topliwe ciała stałe, nierozpuszczalne w wodzie. Oleje pochodzenia roślinnego (np. olej lniany, olej sojowy, olej konopny, olej makowy, olej rzepakowy, olej kukurydziany) są mieszaniną estrów gliceryny i kwasów tłuszczowych. Oliwa, olej oliwkowy, olej roślinny jadalny o bladożółtej barwie i specyficznym, łagodnym smaku i [...]
[...] max 25g w ostatnim posiłku unikać węglowodanów Ostatnio też w jakim dzienniku przeczytałam aby nie smażyć na oliwie ( oliwe używac do sałatek.)? To co uzywac do smazenia? smalec, olej kokosowy? kurde troszke długi ten post, ale chciałam wszystko napisac chociąz i tak pewnie zapomniałam 50% tego co chciałam napisać. moje zdjęcia: Zmieniony [...]
[...] low carb, ale narazie jest to 160węglowodanów na dzień, ok 2.5 g białka i reszta tłuszcze. czy jedzenie jakichkolwiek tłuszczy jest zdrowe - chodzi mi o niepatrzenie, czy to smalec, czy wyświęcana oliwa :) ? gdzieś czytałem, że stosunek tych jedno-wielo nasyceniowych powinien być zbliżony do 1:1:1, nei wiem za bardzo jak to sprawdzić. w każdym [...]
[...] z oliwek extra light olej z orzechów makadamia olej kokosowy olej z awokado masło ghi olej z czerwonej palmy oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia tłuszcz zwierzęcy (łój, smalec) olej mct tran olej lniany omega3 orzechy o niskiej zawartości węgli; orzech laskowy orzechy brazylijskie orzech kokosowy orzech włoski orzech laskowy migdały [...]
[...] z octem balsamico) kolacja: węgle warzywa/owoce/zbożowe (np:kasza z warzywami i olejem roślinnym LUB owsianka na wodzie z owocami i orzechami) Do tego dodaje tłuszcze: smalec własnej produkcji, masło klarowane, oleje roślinne tylko na zimno (lniany/konopny/kokosowy/oliwa) Staram się unikać słodyczy ale średnio mi ostatnio idzie, dlatego [...]
[...] kukurydzy). Dozwolone źródła białka: - mięsa, ryby, ptactwo (te gatunki tłustsze lepsze), jajka. Dozwolone źródła tłuszczu: - oliwa z oliwek - masło - :D - olej kokosowy, - smalec... hm.. do czego mam do stosować? ;/ (naleśniki bym mogła zrobić ale chyba nie są wskazane) i wcale nie żartuję, proszę o porady :) - avokado, - oleje z nasion i [...]
[...] kefir – pod warunkiem, że nie jest to jedyne źródło białka), strączki. Tłuszcze – oliwa z oliwek, olej lniany, olej kokosowy, jaja, tłuste mięsa i ryby, masło klarowane, smalec, orzechy, awokado. Czego unikać? „Dmuchanego” i paczkowanego pieczywa (najlepiej zapoznać się ze składem na etykiecie), słodyczy, żywności z barów szybkiej obsługi [...]
[...] migdały, brazylijskie i nerkowce (uwaga na pleśń), ziarno słonecznikowe, dyni - wszystko naturalne, nie prażone! * z tego raczej zrezygnuj: Oleje: palmowy, kokosowy Tłuszcze: smalec, łój, słodzone kremy serowe, pasty maślane Orzechy i nasiona: pistacje, orzeszki ziemnie źródło: nutrend.cz Zmieniony przez - kowalos w dniu 2008-07-11 13:30:38
[...] mięsa, czasem ryby, różne węglowodany- kasze, ryże, makaron. Do posiłków oczywiście jakieś warzywa zawsze. Z tłuszczy głównie olej kokosowy, masło klarowane, czasem smalec, orzechy, czy oliwa z oliwek do sałatki. CZY PRZY OBECNEJ DIECIE CHUDNIESZ/UTRZYMUJESZ WAGĘ/TYJESZ? Utrzymuję wagę [...]
[...] tran) należy szczelnie zamykać, w ciemnym pomieszczeniu o temperaturze pokojowej. Do obróbek termicznych - smażenia najlepiej jest stosować tłuszcze nasycone takie jak smalec, olej palmowy czy kokosowy. Większość produktów, które jadamy mają działa kwasotwórcze. Osoba intensywnie trenująca je więcej niż przeciętny człowiek, co również [...]
[...] wolno sie utleniaja(paruja-wydzielaja wolne rodniki-rakotwórcze i niezdrowe) są to tłuszcze głównie o konsystenci stałej. Najlepiej smazyc zatem na tłuszczach : olej palmowy smalec olej kokosowy olej rzepakowy tłoczony na zimno reszta tłuszcyz raczej nie nadaje sie do smazenia chyba ze baaaardzo krótkiego(jajecznieca) ale nie polecam, bo to [...]
[...] potrzebuje codziennie siedmiu łyżek tłuszczu. Mogą to być: margaryna(nie polecam ze wzg na zawartość izomerów trans- qazar czekamy na art:)), oliwa, olej, masło, a nawet smalec. Jest jednak jedno "ale": z tłuszczem musisz się właściwie obchodzić, inaczej może ci zaszkodzić! MASŁO 100 g = 660 kcal 100 g dostarcza 75 g tłuszczy, w tym: 44 g [...]
NIEPEWNY CO DO TLUSZCZY? Te tluszcze bogate w skladniki pokarmowe, odzywialy zdrowe populacje przez tysiace lat: Maslo Lój wolowy i barani Smalec Tluszcz kurzy, gesi i kaczy Oleje kokosowe, palmowe i sezamowe Olej z oliwek tloczony na zimno Olej lniany tloczony na zimno Oleje z ryb morskich Te nowo-wytworzone tluszcze powoduja nowotwory, [...]
[...] Czy zatem do zdrowego odżywiania potrzebna nam oliwa,egzotyczne owoce i warzywa? Zapewne nie zaszkodzą, ale z powodzeniem mogą je zastąpić...np. ziemniaki, pietruszka i smalec Warto mieć na uwadze, że polska kuchnia, nie jest w żadnym razie gorsza od śródziemnomorskiej(a już na pewno smaczniejsza) i stanowi pełnowartościowe źródło [...]
[...] występuje w zwierzęcych. Moim zdaniem powinniśmy uwzględnić w naszej diecie przede wszystkim: -jako źródło kwasów tłuszczwoych nasyconych: masło naturalne, olej kokosowy, smalec (o którym więcej przy smażeniu), -jako źródło kwasów tłuszczowych jednonienasyconych: oliwę z oliwek (extra virgin), olej rzepakowy o obniżonej zawartości kwasu [...]